Doxa karóra - A magyarok svájci órája

Posted by Tószegi Márk 2017/03/21 0 Comment(s)

A Doxa márka talán egy másik országban sem vált akkora fogalommá mint Magyarországon.  A világ többi részén a Doxa főleg búváróraként ismert, azonban nekünk nem ez jut róla először eszünkbe.  A Doxa terjedése a második világháború előtt kezdődött, ekkor ugyanis a MÁV Doxa zsebórákkal látta el vasutasait, a pontosságuk, megbizhatóságuk miatt a Doxa híre gyorsan terjedt.

 

A Doxa márka 1889-ben jött létre, Svájc egyik legmeghatározóbb óra gyártó térségében, a Neuchâtel kantonban. Alapítója Georges Ducommun egy 13 gyerekes szegény család gyermeke, aki 12 éves korától már egy órákat gyártó manufaktúrában dolgozott. 20 éves korában megnyitotta óraszerelő műhelyét, ahonnan az elkészült órákat ő maga vitte el megbízóinak, akár 10 km-t is gyalogolva. A kemény munka kifizetődött, és műhelye egyre nagyobb lett.

 

1910-ben Ducommun bejegyeztette márkáját, így hivatalosan is létrejött a Doxa óramárka. Zsebórák mellett, vasutas, és utazóórákat is készített. Később pedig sok hadsereg számára ő szállította az első karórákat. A Doxa annyira népszerű volt, hogy ekkoriban sokan a távol-keleten azt hitték, hogy minden óra neve Doxa, és nem tudták, hogy csak egy márka a több közül. Ducommun imádta az autókat,  Le locle-i házába autója mellé azonnal garázst és benzinkútat építtetett.

 

Talán ez az autók iránti szeretet ösztökélte 8 napos órája megalkotására, ami fokozottan rezgésálló, hosszan járó szerkezettel volt ellátva, így kitűnő volt akár autókba való beszerelésre is. 1911-ben kapta első autógyári megbízását, 1921-ben pedig már a Bugatti autókba is Doxa órát szereltek. Később, a harmincas években már különleges kivételesen jó minőségű kronográfokat készített a gyár, 1936-ban azonban Ducommun meghalt.

 

A cég irányítását veje, Jacques Nardin vette át. 1944-ben megjelent a dátummutatós karóra, az 50-es években már visszaszámláló másodpercmutatós szerkezetű modell is létezett, 1956-ban pedig jött a Grafic – a Bauhaus letisztult stílusát követő, négyzet alakú tokba szerelt, naptárablakát 10.30-nál hordó klasszikus.

 

1967-ben a Doxa megjelentette első kereskedelmi forgalomban kapható búváróráját, az úttörő Doxa Sub 300T-t. 1973-ban megjelent a Doxa Sub 250, amely továbbvitte a búváróra-tudományt – ez hordta először négy óránál a koronáját. Ám ekkor már dühöngött a kvarcóra-láz, a cég nehéz helyzetben találta magát. Az új tulajdonos, az Aubrey & Frères S. A. erős csonkolásba kezdett. Ez a korszak egyvalamiről szólt – a túlélésről.

 

Ám a piac gyors változása után, a vásárlók hamar visszatértek az értéket jelentő svájci órákhoz. 1997-ben a Jenny család vette át a Doxát, jó pozicionálással, új irányelvekkel a márkát már számunkra is ismert magasságokba emelték. A Doxa sikere azóta töretlen, nincs olyan svájcióra kedvelő ember akinek ne dobogtatná meg szívét egy Doxa karóra, így tökéletes ajándék lehet hölgyek, és urak számára is.