Tissot Karóra - 150 Év Történelme

Posted by Tószegi Márk 2017/04/16 0 Comment(s)

A Tissot 1853-ban jött létre Le Locle városában a Neuchtel kantonban, Charles Félicien Tissot fiával Charles-Emile-lel itt alapította meg az első műhelyüket, ahol zsebórák gyártásával foglalkoztak. Charles-Emile szinte az egész világot bejárta, hogy értékesítse óráikat, Oroszországban különösen nagy sikereket ért el a zsebórákkal. Később az ő fia, akit szintén Charlesnak hívtak, követte apja nyomdokait, és imáron ő vette át tőle az értékesítéssel, és az utazásokkkal járó fáradalmakat. A karórák készítésére egészen 1915-ig várni kellett, ekkor azonban Charles fia Paul által vezetett üzemben megindult a gyártás.

 


A karórák gyártása olyan sikeresnek bizonyult, hogy a családi vállakozás 1920-ra kinőtte magát. 1925-ben partnerségre léptek az akkori Omega céggel, ez a kapcsolat volt az ami lehetővé tette a későbbi egyesülést. Az 1929-es gazdasági válság ugyanis olyan hatásokat gyakorolt a svájci óragyártásra, hogy azt a Tissot már egyedül nem tudta viselni, így összeolvadt az Omegával megalakítva a Société Suisse pout I'Industrie Horlogére-t (SSIH).

 

A második világháborút követő időszak nagy fellendülést hozott, a Tissot Le Locle egyik elsőszámú óragyártója lett. Azonban a '70-es években beütött a "Quartz-krízis", a Távol-Keletről érkező olcsó órák nagy piaci kiesést okoztak a svájci óragyártóknak. A Tissot több fióktelepet bezárt, és az egyedi órák gyártásával is leálltak, próbálták a költségeket csökkenteni, A márka 1983-ban az összeomlás szélén állt, erre a helyzetre a megoldást csak egy újabb fúzió jelenthette, így jött létre a Swatch Group Nicolas Hayek vezetésével, aki új piacokat talált, és megmentette a Tissot márkát, és a svájci óragyártást.

 

A Tissot órák sikertörténete az elmúlt 30 évben töretlen, renget sportesemény kiemelt támogatójaként mára az egész világ ismeri ezt a kitűnő svájci márkát.

 

Leave a Comment